tessan72

Pluggar som sjutton... eller???

Publicerad 2011-02-09 13:34:34 i Allmänt,

Vi har prov i Etik på fredag och det gäller både etik och resonemangsmodeller. Fick en länk av en lärare till ett klipp på SVTplay du kan själv se det här, där Marian Radetzki (professor i nationalekonomi) berättar om sin modell för att få ned arbetslösheten i Sverige. Hans modell är inte bara iskall, brutal och rå den saknar helt enkelt medkänsla och empati för de som har det sämre ställt och han anser att det är de svagaste och mest utsatta som ska betala för hela Sveriges kalas. Själv anlitar han en polska för 30-40 kr/timme för att få det städat hemma, hur hjälper det Sverige? Se klippet och kom gärna med kommentarer.

Vi har ju lite olika resonemangsmodeller att plugga in och hans "modell" är inte svår att spåra det är konsekvensetik och gruppcentrerad etik. Han anser att hans modell är en språngbräda till att i framtiden få ned arbetslösheten i Sverige. Men att det är redan utsatta personer som det hela går ut över ser han inte till de kortsiktiga konsekvenserna eller han bryr sig helt enkelt inte utan dessa människor går att offra för den "stora" sakens skull. Han ansåg även att i USA är det så bra för där kan ett företag sparka en arbetare utan någon som helst anledning och det var ju jättebra att en outbildad inte har något att stå på inget som skyddar från just att förlora sitt jobb. Att gå ut i strejk jämförde han med terrorism så det borde förbjudas och demokrati gjorde ju så att det var svårt att genomföra hans modell. GUUUUD vad glad jag är för att det inte går att genomföra i vårt avlånga land :)

Trots detta har det ju på senare år gått utför med välfärden i Sverige, vi är inte lika trygga som förr, klyftan mellan arbetarklass och överklass har blivit enormt mycket större. Vissa barn i mina barns skolor/dagis (förlåt alla förskolelärare, jag vet att det heter förskola numera) har inte råd att följa med på utflykter som innebär att barnen måste ha med sig en liten slant. I mångas ögon även mina kanske 20:- inte spelar varken från eller till men i de som har det svårast är det ju 3 liter mjölk, vad skulle du prioritera? Mjölken eller att mitt barn får följa med på aktivitet? Visst skulle man vilja välja aktiviteten men då är familjen utan mjölk istället. Varför öka samhällsklyftorna när vi har möjlighet att minska dom. Mår verkligen överklassen så himla bra av att trycka ned och roffa åt sig ännu mera rikedom medan det finns människor i detta land som faktiskt svälter?

Vi är varken fattiga eller rika, vi har så vi klarar oss och kan unna oss något roligt mellan varven och det tycker vi räcker. Klart det skulle vara roligt om vi hade lite mera pengar så vi kunde åka på långresa hela familjen 2-3 ggr/år men inte på bekostnad av någon annan, då säger jag hellre NEJ TACK.

Jaja, detta ämne berör YES I KNOW så nu ska jag plugga vidare och sluta spy ur mig galla.

Ha en toppendag :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Tezzan

En toka som bloggar om det mesta och int alls :)

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela