tessan72

Är så seeeg...

Publicerad 2011-01-31 11:23:12 i Allmänt,

Förlåt att jag är så dålig på att uppdatera bloggen men har ingen skrivarlust för tillfället tyvärr. Hur som helst så börjar vi gå mot vår även om vi kanske har kvar lite mer snöoväder så är det fakta. Solen går upp tidigare och går ned senare bara det ett säkert tecken på att våren är på intåg. Har en favoritdikt av Karin Boye:

Ja visst gör det ont när knoppar brister.
Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan
bindas i det frusna bitterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern.
Vad är det för nytt, som tär och spränger?
Ja visst gör det ont när knoppar brister,
ont för det som växer och det som stänger.

Ja nog är det svårt när droppar faller.

Skälvande av ängslan tungt de hänger,
klamrar sig vid kvisten, sväller, glider -
tyngden drar dem neråt, hur de klänger.
Svårt att vara oviss, rädd och delad,
svårt att känna djupet dra och kalla,
ändå sitta kvar och bara darra -
svårt att vilja stanna och vilja falla.

Då, när det är värst och inget hjälper,
brister som i jubel trädets knoppar.
Då, när ingen rädsla längre håller,
faller i ett glitter kvistens droppar
glömmer att de skrämdes av det nya
glömmer att de ängslades för färden -
känner en sekund sin största trygghet,
vilar i den tillit som skapar världen.


Ha en underbar dag :)

Ps. Fick sista betyget från förra terminen idag och jag klarade alla kurser med VG, känns helt ok :) Ds.

Härlig dag :)))

Publicerad 2011-01-23 18:40:46 i Allmänt,

Dagen började i stallet då jag hade morgonjour idag. Så jag, Moa & Stefan promenerade dit imorse. Det var rätt kallt ute men eftersom vi gick höll vi värmen rätt bra. Väl framme fodrade vi ut till hästarna inne i stallet sedan ut med dom i hagarna. Mockning, fixning och trixning sen for Moa ut och red en sväng och jag gick in och surrade med Maria. Maria, hennes mamma och barnen hade planerat att fara till Bureåberget utrustade med matsäck och pulkor så vi bestämde oss för att hänga med. Helt underbart skönt trots att det inte var direkt varmt men vi satt i en liten grillstuga och höll värmen ordentligt från elden medan barnen åkte upp och ner i backen. Mycket trevligt och alla var nöjda och glada.

Här är recept på ett gott bröd som vi faktiskt gjorde idag, gräddas i gjutjärnspanna direkt på elden eller spisen, håll till godo :)

Glödhoppor

Enkelt och gott recept som är urgammalt!

Ingredienser

4 dl filmjölk
6 dl rågsikt eller vetemjöl
1 msk sirap
2 tsk bakpulver
1 tsk salt

Gör så här

Degen till glödhoppor bör man göra hemma och de kan också stekas i en vanlig stekpanna, men gräddas det på lagg eller lock utei skogen får du ett oslagbart och nygräddat bröd på plats.

Blanda alla ingridienser till en deg. Vill du ta med degen ut kan du förpacka den i tex en träburk eller en tygpåse med plast på insidan. Dela degen i så stora bitar du vill ha brödet, platta ut dem riktigt tunnt och gräddai torr medelvarm panna. Att lägga en klick smör på nygräddade glödhoppor är supergott!

Lördag :)

Publicerad 2011-01-21 19:43:58 i Allmänt,

Har varit i stallet på förmiddagen och kört Rekylen och donat på även med Zeb. Är rätt slut i kroppen så jag tror inte febern är helt borta men vågar inte testa för då blir jag väl halverst döende... Jimmy är i staaan med barnen och jag och Moa tar det rätt lugnt här hemma. Sen blir det Tacos som hela familjen älskar :D

Här kommer ett recept som är snabbt enkelt och gott både för vuxna och barn, så  håll till godo:

Nacho Cheeseburgare


Enkelt och supergött!

Ingredienser

400 g nötfärs
1 ägg
1 påse dipmix nacho cheese OLW

Gör så här

Blanda färsen, ägget och dipmixen. Forma till burgare och stek eller grilla! Supergott! Servera med dressing, krispig sallad & bröd! Både vuxen och barnfavorit :)

Enkel egengjord dressing:

Blanda majonäs med ketchup eller chilisås efter smak, riktigt gott till burgarna.

Första skoldagen.

Publicerad 2011-01-20 09:33:24 i Allmänt,

Så var det skolstart (egentligen var det i tisdags men jag var sjuk då) & på schemat idag stod det Etik och livsfrågor hela lååånga dagen. Om än ämnet är himla intresant och går att diskutera i evigheter så har vi tyvärr rätt så tråkiga lärare, inte kul alls... Lärarna från förra terminen hade varit toppen för dom är suveräna helt enkelt. Men nu var det ju iofs första dagen så jag kanske är väl snabb att döma dom kan ju vara bättre när dom blitt varmare i kläderna. Det kommer hur som helst att vara massor av reflektioner vilket  hela vår klass "älskar" så mycket. Jag gillar att reflektera men då hellre som brainstorming i talande form än skriftligt även om jag tycker om att skriva så känns det alltid som om jag flummar till det riktigt ordentligt ibland.

Kul att träffa alla igen :)

Eftersom det är fredag så står fredagsmys i dagordningen men först middag och stall.

Bjuder på ett recept som värmer i vinterkylan:

Köttfärssoppa med potatis

Ingredienser

300-400 g köttfärs
smör eller margarin
2 stora grovt tärnade gula lökar
4-6 hackade vitlöksklyftor
4 (ca 600 g) tärnade potatisar
4 (ca 300 g) tärnade morötter
2 tsk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1 tsk strösocker
1 liter vatten
2-3 buljongtärningar

Gör så här

Bryn köttfärsen. Ta upp den. Bryn löksorter och rotsaker. Rör i paprikapulver, tomatpuré och socker. Häll på vatten och tillsätt buljongtärningarna. Låt koka 5-10 minuter. Rör ner färsen och låt allt småputtrai ytterligare 10 minuter. Smaka av med mera kryddor och kanske lite smakstark chilisås om så önskas.

Använd lite extra vatten & buljong om du ska göra klimp åxå!

Trevlig helg folks :D

Feberfri :)))

Publicerad 2011-01-20 09:27:00 i Allmänt,

Känner mig inte helt hundra ännu men febern var borta nu på morgonen och det känns AWESOME :)

Har just lämnat barnen på dagis och på schemat idag står följande: Utbildning 13.00 i ett program som heter Timepool för oss som timvickar inom kommunen. Sen ska jag och Nina köpa oss lite snabbmat och dra iväg till stallet och köra hästar :) Blir sen en tidigkväll, känns som om jag både förtjänar och behöver det just nu.

Har du funderingar kring mat idag så kan jag rekommendera följande:

Fylld Fralla

Ingredienser

500 g köttfärs
Salt
Vitlök
Cayennepeppar
1 köttbuljong
½ dl vatten
1 knapp msk mjöl
3 msk ketchup eller tomatpuré

Jättefralla
Texmexost riven

Gör så här

Stek köttfärs och salta. Pressa i vitlök eller grovhacka efter smak. Krydda med cayenne också efter smak, vill du ha extra het köttfärs sätt till en pirripirri, ketchup och mjölet.

Blanda och koka upp vatten med buljongen. Häll över köttfärsen och låt puttra i några minuter. Gröp ur frallan och smula i lite av överskottsbrödet i färsen. Ju tunnare frallan blir desto knaprigare. Fyll frallan med köttfärsen och strö över riven ost.

Grädda mitt i ugn tills ost och fralla fått fin färg i 200 grader. Servera med en god sallad! Riktigt gott och enkelt!

Have a nice day :)

Tessan's middagstips :)

Publicerad 2011-01-19 18:02:03 i Allmänt,

På menyn idag hade vi följande:

Ungslaxfilé, kokt potatis, dijionsås & ungsbakade morotstavar så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader.

4 portionsbitar laxfilé
½ dl smält smör eller flytande smör.
salt & citronpeppar.

Häll det smöret över filébitarna, salta och krydda och sen in i ugn.

Skala och gör stavar av 4-5 morötter dränk dom i smält smör och salta på efter smak in i ugn tillsammans med laxen. Klart på 20-25 minuter.

Dijionsås:

2 dl vatten
2 dl creme fraiche
1 fiskbuljong
2-3 tsk dijionsenap (funkar faktiskt även med Johnnys sötstarka senap)
Dragon och en gnutta pressad citron.

Koka ihop och servera allt tillsammans med kokt potatis eller något annat gott.

Bon Appétit :)

Lite bättre...

Publicerad 2011-01-19 13:49:52 i Allmänt,

Imorse då jag klev upp hade febern gått ned till 38.6 så till frukost blev det treo och fördelen med just treo är att febern åker ned + att dom innehåller koffein så lite piggare blev jag definitivt :)

Igår fick jag sms av Loella där hon skriver att hon huggit sig med yxan i handen och är på väg till akuten. Jag ringer givetvis upp för att höra vad som hänt riktigt. Pratade även med henne på väg hem och hela 12 stygn fick hon sy den otursförföljde stackaren :( Nu får hon inte tillbringa någon tid i stallet pga alla bakterier som finns där detta då under hennes första vecka som konvalesent. Så självklart rycker vi ut och hjälper henne så hon får vila upp sig och läka ordentligt. Tänker på dig gumman.

Eftersom jag är halvdålig på blogga ibland  har jag funderat lite fram och tillbaka vad jag ska göra åt saken, lägga ned bloggandet helt eller lägga manken till och blogga flitigt? Kommer inte att lägga ner men kan inte lova att jag kommer skriva varje dag eller flera ggr/dag som vissa gör men jag lovar att skärpa mig ordentligt. Ska även bli bättre på att lägga upp bilder, vet att alla gillar sånt :)

Har även en plan men den återkommer jag till vid ett senare tillfälle ;p

Ha en toppen dag :)

Tradera biten, bra eller dåligt?

Publicerad 2011-01-18 16:04:47 i Allmänt,

Har legat i sängen hela dagen och när febernedsättande haft sin kamp mot den hårda febern har jag lagt lite bud på tradera :O Inte några dyra saker utan mer nödvändigheter som t.ex. ett vinterpaket till Smilla där det fanns med både overall, termobrallor, jacka + 2 par skor som jag fick för endast 100:- perfekt för henne att ha i stallet :) Är på jakt efter en overall att köra i så om nån dyker på något lämpligt hojta.

Trött, yrslig & feber :/

Publicerad 2011-01-18 08:08:31 i Allmänt,

Hela dagen igår var jag yr och seg höll faktiskt på att tippa några gånger och kallsvetten bröt ut vid tinningarna. Inatt var jag jätteyr så när jag vände mig i sängen snurrade hela rummet runt, runt och jag började må smått illa. Var rädd för att somna trodde faktiskt inte jag skulle vakna igen så obehagligt var det. Imorse ringde väckaren 05.00 första skoldagen för min del, när jag kliver upp är yrseln kvar och benen alldeles darriga. Går iaf upp men det känns som om jag rör mig i motvind så jag provar febern och den landar på 39,8 så det ger nog en ordentlig förklaring till min yrsel och seghet. Ligger med andra ord lågt idag och dagens bästa vän får bli treo.

Ha en bra dag.

Måndag, igen :O

Publicerad 2011-01-17 11:39:13 i Allmänt,

Oj, vad veckorna rusar iväg blir nästan mörkrädd. I lördags hade vi besök av Jimmys kusin Fredrik och hans dotter Emelie så barnen lekte och vi vuxna spelade spel och slappade, käkade snabbmat och hade det rätt så bra :)

Igår tog jag och min svägerska en nostalgitripp som ni kan läsa om här.

Funderar lite på hur länge en tonåring kan sova egentligen? Albin är nästan helt omöjlig att väcka och idag börjar han inte skolan förrän 12.45 men är ändå nära att missa bussen, har precis fått upp honom ur sängen efter att ha varit ut till honom (han bor i ett hus ute på gården)  sådär en 6-7 ggr + att jag ringt minst 20 ggr. Det som retar mig mest är att han väljer att somna om när man fått liv i honom. Hans pappa har fått dra det hårdaste lasset med väckningar dom senaste åren då Albin oftast bor hos honom på veckorna så han har gjort det himla bra men även han börjar vara less på denna morgonproccedur.

Jag hoppas att Albin lär sig snart för än så länge har han ju bara ett ansvar och det är att sköta skolan,  håller tummarna på morgonbättring.

Ha en trevlig dag :)

Långsamt idag :/

Publicerad 2011-01-11 16:25:24 i Allmänt,

Har lite migränskalle och vågar inte utmana ödet så jag har proppat i mig treo och hoppas på det bästa. Hade egentligen tänkt fara till stallet direkt Moa kom hem från skolan men far efter middagen istället så kanske knoppen mår lite bättre då :)

Här hemma har allt gått i snigelfart och jag har knappt gjort något, känns inte kul när Jimmy snart kommer hem från jobbet... Men, men... ska fixa och trixa lite nu så blir det snabbmat till middag, inte helt fel dagar som denna :)

Ha en toppendag :)

Sjuka, friska, sjuka...

Publicerad 2011-01-10 14:58:30 i Allmänt,

Blir inte riktigt klok på förkylningen/influensan som härjar i vårt hus???!!! Vissa dagar känner man sig frisk och nästa så är man trött, hängig och har feber igen, tar den aldrig slut?

Moa har varit dålig i en vecka nu och det har varit samma scenario för henne idag känner hon sig lite bättre men är hemma från skolan i alla fall. Håll tummarna att åtminstone hon får bli frisk nu.

Annars har det varit en lugn helg här med mycket stall på schemat och lite hemliga äventyr dessutom :)

Vi har även hunnit se lite film och myst på med god mat och massor av onyttigheter, men det är ju så helger ska vara, eller hur?

Barnen har börjat spela Buzz junior (aporna) så vi har spelat det rätt mycket också. De små har även åkt skidor och busat ute i snön.

bild

Ha en toppen dag :)

Oj vad åren går.

Publicerad 2011-01-05 11:56:09 i Allmänt,

Läste igår i min gamla blogg som jag startade -06 vilka minnen som dök upp, haha. Rätt roligt att ha kvar det gamla man skrivit för man glömmer så himla fort. Var då mycket irriterad över att borgarna kom till makten och startade en namninsamling för att få till nyval och jag fick väldigt många namn vill jag lova och insamlingen hamnade på Vänsterpartiets webplats på första sidan.

Albin var med i en musikvideo som ni kan se här. Han var då 12 år, känns som om det var igår den där inspelningen var. Musikvideon var till ett band från USA som tydligen är stora där men rätt okända här i Sverige och dom heter Norma Jean. Albin var även med i en filminspelning "Kapten Sverige" där han spelar en av superskurkarna som barn men tyvärr har inte filmen blivit klar ännu.

Läste även att vi varit och kollat på hus i Bjurfors och att vi till och med lagt ett bud på det, haha... vilken tur att vi inte gick vidare för jag hade nog inte velat bo där.

Philip var i min mage och i ett av inläggen står det typ: "Inatt drömde jag att det är en gosse i magen och enligt undersökningar så brukar det stämma om mamman drömt könet på barnet i magen." För min del stämde det för det blev ju en busig pajk :)

Det är alltid roligt att resa i nostalgi :)

Ha nu en toppendag :D

Dagarna går...

Publicerad 2011-01-04 23:33:29 i Allmänt,

... har inte mycket att förtälja då jag skriver rätt mycket på stallbrudarnasblogg också och där hamnar ju allt som har med hästlivet att göra :)

Moa har i alla fall feber och ont i  halsen så hon hinkar honungsvatten för glatta livet. Har själv lite feber också och ont i min stortå (läs om det på länken ovan). Småbarnen mår helt ok och Albin  har Hugo här så dom är ute i lill lyan hoppas dom inte hittar på något dumt nu när vi lägger oss, nackdelen med att han har fristående rum. Albin har dessutom piercat ögonbrynet idag, blev rätt fint faktiskt.

Jimmy jobbar bara imorgon sedan är han ledig till på måndag, ska bli skönt att få vara lediga lite längre tillsammans :)

Nu ska jag dyka i säng och sova mig frisk och hoppas på att morgondagen har något extra trevligt att bjuda på.

Night folks :)

Årskrönika 2010

Publicerad 2011-01-01 12:37:56 i Allmänt,

Året började inte sådär världsbra med urkass ekonomi, svindyrt boende och mitt favoritband förlorade den 14:e april sin frontfigur & låtskrivare Peter Steele.
steele

Sedan vände det ganska raskt vi köpte oss ett hus i Bureå och sålde vår lägenhet efter mycket om och men. Utbildningen jag sökte mig till kom jag in på och efter att ha gått en termin har jag redan fått börja extra knäcka på min praktikplats, inte helt fel :) Vi trivs jättebra här i Bureå hela familjen och det känns verkligen toppen.

I höstas slog en av mina största drömmar in och detta är något jag pratat om i många år, jag blev med häst :) En väninna ringde och sa bestämt: Ikväll ska du  och jag fara och kika på en häst till dig. Jag tänkte stilla för mig själv att okej jag hänger väl med då men det lär inte bli något av. Haha, vad jag bedrog mig det blev kärlek vid första ögonkastet för vem kan motstå Rekyl Sund? Inte jag i alla fall och jag trivs med min goa poa otroligt bra och det känns som om det är ömsesidigt :)
rekylen

Julen i år blev väldigt lyckad med hästtur på morgonen och en julspridar runda i byn. Vi hade nästan hela släkten på mors sida här och  min käre kusin Sebastian och hans goa fru Carro kom upp från Stockholm och bodde här med oss, mycket trevligt :)

Tyvärr så slutade julhelgen i sorgens tecken då en gammal god vän somnade in efter längre tids sjukdom, ett glatt ljus har slocknat. Våra tankar är hos hans familj.

Nu önskar jag er alla ett riktigt GOTT NYTT ÅR!




Om

Min profilbild

Tezzan

En toka som bloggar om det mesta och int alls :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela